Een kijkje nemen in Livingstone

Tijdens onze zomerreis van 2016 logeerden we enkele dagen in het stadje Livingstone. Dit stadje ligt vlakbij de Victoria-watervallen. Daar was zowel op treingebied als voor "normaal" toerisme redelijk veel te beleven. In Livingstone ligt echter ook een reizigers- en goederenstation en dat verdient dus ook wat aandacht. Geduld is zoals overal in Afrika een mooie deugd: er rijdt n trein per dag van Kitwe naar Livingstone, aangevuld met nog een tweede trein tussen deze plaatsen die ook twee keer per week rijdt. Tussen Livingstone en Mulobezi rijdt een trein per dag, die ook dient om het lokale vee te transporteren (in aparte wagens uiteraard). Goederenverkeer rijdt zoals te verwachten op afroep: als er wagens nodig zijn, rijdt er een trein.

Hoewel het verkeer dus eerder schaars was, kon uw webmaster toch enkele leuke opnames maken. Deze worden in deze kleine reportage aan u getoond. Zo is de bewakingsagent die uw webmaster meerdere keren wilde meenemen voor verhoor (dit ondanks toestemming tot fotograferen van de stationschef) ook gerust dat de foto's wel degelijk voor deze website bedoeld waren.

Op 22 juli 2016 komen we, onderweg van het hotel naar het station, deze lasser tegen. Samen met de oude nummerplaten ziet dit er gezellig authentiek uit. Tijd voor een sfeerbeeldje dus...
In het station aangekomen (en niet wetend wat te verwachten) heeft uw webmaster geluk: toevallig is de 01-266 net aan het rangeren met de rijtuigen voor de reizigerstrein die deze morgen vanuit Kitwe is aangekomen en die vanavond weer in die richting zal vertrekken. Uw webmaster is duidelijk niet de enige die de rangeringen gade slaat. Samen met het oude rangeersein geeft dit een leuke doorkijk en dus een eerste opname van de rangerende 01-266.
Na enkele zig-zag-bewegingen zien we dezelfde samenstelling op het achterste spoor van het station. De locomotief duwt haar rijtuigen nu op naar het kleine depot, waar de trein gereinigd zal worden zodat die weer klaar is voor het vertrek naar Kitwe vanavond.
We wandelen nu richting het station met de vraag of we nog goederenverkeer mogen verwachten. Onderweg komen we deze mandenvlechtster tegen die zich wel wil laten fotograferen.
De mensen op het seinhuis melden ons goed nieuws: een diesellocomotief van de Zambiaanse spoorwegen bevindt zich in Victoria Falls (Zimbabwe) en zal over een uurtje terug naar Livingstone rijden met een goederentrein. Snel rijden we richting de brug die Zimbabwe en Zambia verbindt, maar daar blijkt de zon rotslecht te staan. Natuurlijk duikt de trein meteen op en vrezen we dat we hem kwijt zijn. We moeten immers 500m te voet terug naar de taxi n moeten bovendien onze reispassen terug ophalen (je mag de grensbrug op met een visum of door als toerist je reispas achter te laten). Wonder boven wonder blijkt de trein echter zo traag te rijden dat we hem toch nog inhalen. Ongelofelijk! De 01-613 heeft niet zo'n lange last, maar uw webmaster is toch erg tevreden dat hij een Zambiaanse goederentrein kan fotograferen.
Terug in Livingstone blijkt de 01-613 met haar goederentrein erg ongunstig tussen andere wagons te staan. Ondertussen is echter ook de 35-028 bezig met de gemengde reizigers- en goederentrein naar Mulobezi klaar te zetten voor het vertrek, wat ook een fraai zicht vormt. Wat volgt is echter minder fraai: aangezien de locomotief aan deze kant van de trein blijft staan, vermoedt uw webmaster dat de trein ook in die richting zal vertrekken. In werkelijkheid duwt de locomotief de trein gewoon op tot de achterkant van het station, waarna een wissel wordt genomen en hij koers zal zetten naar Mulobezi. Toegegeven: dat hadden we niet zien afkomen...
Het punt waar uw webmaster in de vroege namiddag stond wortel te schieten voor de trein naar Mulobezi, wordt dan maar gebruikt als de 01-266 weer met haar pas gewassen rijtuigen richting het station rangeert. De zon staat hier nu veel beter, dus de teleurstelling van daarnet is al snel vergeten. De rijtuigen voor deze trein zijn trouwens de rijtuigen die af en toe worden gebruikt voor (even inademen!) "The Golden Jubilee Michael Chilufya Sata Express train". Deze trein vervoerde in principe alleen reizigers naar religieuze evenementen of sportfestivals, maar wordt nu blijkbaar toch ook in de normale reizigersdienst gebruikt.
Een dagje later gaan we opnieuw een kijkje nemen op het station, maar daar valt werkelijk niets te beleven op dieselvlak. Pas rond middernacht zal er een goederentrein vertrekken. Vanavond rijdt er wel een stoomtrein naar de Victoria Falls, maar die foto's vindt u hier: The smoke that thunders
Weer twee dagen later, op 25 juli, is de 35-028 in de weer met een aantal goederenwagens. Dat verdient nog even een foto voor uw webmaster zich naar het park aan de Victoria Falls spoedt om de trein te fotograferen die nu al rechts in beeld staat: de trein van Rovos Rail die helemaal van Dar-es-Salaam in Tanzania naar Cape Town in Zuid-Afrika rijdt. Ook de foto's van die trein vindt u via de bovenstaande link.
Index