Stoomsfeer snuiven te Pingdingshan

Toen uw webmaster voor het eerst JingPeng bezocht, dacht hij dat hij het summum in de stoomhemel bereikt had. En ja, op landschappelijk gebied en geluidsspektakel was dit ook wel zo. Maar wat sfeer en vriendelijkheid van de mensen betreft moet JingPeng in de ogen van uw webmaster toch de duimen leggen voor Pingdingshan. Dit stadje in midden China bezit een eigen mijnspoorweg met 23 rijvaardige stomers. Het personeel is ongelooflijk sympathiek, de variëteit groot met rijdende exemplaren van de drie voornaamste reeksen normaalspoorstomers (QJ, JS en SY). Middelpunt van het hele netwerk is het depot te Tiangzhuang waar de stomers bevoorraad worden en regelmatig onderhoud krijgen. In deze reportage vindt u enkele sfeerbeelden van dit sympathieke depot.° 05/01/01
Geen plek zo mooi om de dag te openen als het depot te Tiangzhuang... In dit depot verzamelen 's morgens de meeste stomers van deze kolenspoorweg. Op 5 januari herkennen we zo van links naar rechts de JS8054, JS8122, QJ2035 en een onbekende JS terwijl op het meest rechtse spoor de JS8120 voor de JS8068, JS8065, de JS8338 en de JS6225 staat.
Tussen de bevoorrade locomotieven zoeken een aantal kolenrapers naar brokken steenkool of slakken die nog dienst kunnen doen. De plaatsen waar deze kolenrapers wonen zijn te erbarmelijk voor woorden. Toch zullen ze altijd lachen als je ze begroet, ook al leiden ze een erg armoedig bestaan.
° 06/01/01
Ook de dag erna wordt het depot uiteraard bezocht. Deze morgen wordt niet alleen aan de locomotieven gesleuteld. Deze stoker is tussendoor zijn fiets aan het opknappen. Al bij al toch maar een vreemde plaats om een fiets te herstellen.
Nadat de grote drukte wat voorbij is aan het bevoorradingspunt wordt ook de herstelwerkplaats even bezocht. Voor uw webmaster was het toch een bijzonder leuk moment toen een aantal werknemers hem herkenden en zich zelfs herinnerden dat hij van België afkomstig was en hij hen enkele foto's gegeven had tijdens zijn zomerreis. Ondertussen gaat het werk voort zoals hier bij de JS8031 en de JS6253 waar wat lopend onderhoud wordt op uitgevoerd.
We verhuizen enkele meters naar het gedeelte waar de grote revisies worden uitgevoerd. Te mooi voor woorden was het zicht van de invallende zonnestralen op de te reviseren stomers. Als je zo een hal vol in revisie zijnde stomers ziet, word je toch even stil. Héél stil...
Vanop een platform was beter zichtbaar hoe vol de werkplaats stond. We herkennen van links naar rechts de gigantische QJ7204, de ketel van loc SY1687 en helemaal rechts de in opbouw zijnde SY1209. Met zo'n drukte lijkt de toekomst voor stoom te Pingdingshan nog wel eventjes verzekerd.
De invallende zonnestralen werken toch bijzonder inspirerend. Om het af te leren wordt dus nog een foto getoond met die zonnestralen en de QJ7204 in vooraanzicht. Op de voorgrond zijn enkele wielen van een SY zichtbaar.
Deze scène is toch echt uit een geschiedenisboek weggelopen... Enkele werknemers zijn "gewoon" bezig met het reviseren van de stoomketel van QJ7204. Uw webmaster op zijn beurt drukte "gewoon" de ontspanknop van zijn fototoestel in. Of hoe gewoon een foto nemen van een gewone werksituatie toch een ongewoon resultaat kan hebben... Tot de volgende keer, Tiangzhuang!
Index