Het leven naast het spoor

Naar China gaan doe je niet enkel voor de treinen: ook het land op zich is een pareltje, zeker in het zuiden waar je de meest prachtige landschappen tegenkomt. Het is net hier dat het smalspoorparadijs Shibanxi gesitueerd is. Tussen het schaarse treinverkeer door is er dan ook ruim de tijd om van het leven langs het spoor te genieten. Hoog tijd dus voor de eerste reportage op deze website die (bijna) niets met treinen te maken heeft.
Voor we op stap gaan kunnen we best bij Buddha te rade gaan... Zo vinden we dan ook dit beeld langs een wandelpad te Jiaoba, toeval of niet, net op het punt waar de meeste spoorwegliefhebbers wel eens halt houden om een smalspoortrein te fotograferen.
Nog wat hoger in de bergen ontstaat dit fantastische zicht op een rijstveld met terrassen. Wat een werk moet het destijds geweest zijn om al die terrassen aan te leggen... Bulldozers zullen er echt niet aan te pas zijn gekomen.
Enkele dagen later worden we te Huangcunjin verwelkomd (?) door deze zoetwaterkrab. Geef toe: dit is niet bepaald iets wat je zou verwachten op honderden kilometers van de dichtstbijzijnde zee... Overigens kwam de krab enkele minuten later aan een onfortuinlijk einde toen een Chinees meisje toch echt wel aan de vreemdelingen moest laten zien hoe stoer ze was en ze pardoes het beestje doodtrapte...
Tussen de middagtreinen door is er in het smalspoorparadijs ruim voldoende tijd om een wandeling in de dorpjes te maken. Zo wandelen we dan ook terug naar Bagou om daar de meest pittoreske straatjes en hun bewoners te vereeuwigen. Zeg nu zelf: hier kan toch geen enkel westers vakantieparadijs tegenop?
Een dorpje zonder auto's... Ineens begrijpt uw webmaster hoe het leven van zijn overgrootouders in België geweest moet zijn. Heerlijk, die rust die enkel door een loslopend varken of een luid kwekkende gans wordt verstoord.
Probeer dat bij ons eens: gewoon je stoelen op straat te laten staan... De oude Chinees snapt heel het tumult niet: dit beeld is toch volkomen normaal? Is dat nu het fotograferen waard? Sja, voor uw webmaster alleszins wel :-)
Ondertussen bevinden we ons in de winkelstraat: buiten de kledingwinkel rechts bevindt zich op de achtergrond nog een soort doe-het-zelfzaak. Geen MP3-moorden, geen gauwdieven. Gewoon rustig winkelen, dat kan je in Bagou...
Deze restaurantuitbaters hebben hun zaakjes goed voor mekaar: ze hebben de straat overdekt en gebruiken de zo gewonnen ruimte gewoon als eetruimte. Eigenlijk is het in Bagou toch alle dagen braderie?
Terwijl uw webmaster en diens metgezel Frederik omringd worden door een tiental enthousiaste Chinezen, beleeft deze schone slaper de dag op een heel ander tempo. Heerlijk toch, de zalige rust die dit dorpje uitstraalt...
Wat te denken van deze boerderij net buiten het dorp? Niets speciaals zegt u? Kijk dan nog maar eens goed: de schuur staat gewoon rond een gigantisch rotsblok gebouwd. Wel goed gezien al bij al: da's weer een muur uitgespaard :-)
Na onze wandeling in het schijnbaar ingeslapen dorpje Bagou stappen we in een ruk door naar de prehistorische kolenmijn van Huangcunjin. Meerdere keren per uur komen enkele kompels met hun smalspoormijnwagentjes uit de mijntunnel om zopas gekapte kolen af te voeren. Terwijl de laatste mijnwerker nog even geniet van het ritje achterop zijn wagentje, mogen de eerste twee arbeiders al stevig hun best doen om hun zware last door de wissels te duwen.
Eenmaal de wagentjes zijn gelost, kunnen de mijnwerkers weer de mijn in om een nieuwe lading kolen te gaan oppikken. Opmerkelijk is dat in deze mijn gewerkt wordt met twee spoorbreedtes. Dit is het geval sinds een overname van de mijn door een nieuwe uitbater. Wellicht had hij nog een aantal karretjes van een andere spoorbreedte in overschot?
Die dubbele spoorbreedte leidt toch ook wel tot bizarre situaties... Wat te denken van deze twee wissels? Je zou van minder het spoor bijster raken...
Tijd om deze rondleiding in het oude China af te ronden. Hoe kan dit beter dan met deze foto van een kompel die deze vers gekapte kolen in de ziftinstallatie kapt... Sfeervol toch, het dagdagelijkse leven in het oude China.
Index