Een jaar eindigen in schoonheid

Als u uw webmaster zou vragen naar diens beste fotografeermomenten ooit, dan kan hij er zo enkele uit de mouw schudden, telkens met een spektaculair verhaal over hoe die momenten verliepen. Bijna allemaal situeren die momenten zich net na zonsopgang of net voor zonsondergang. Hij heeft het echt wel voor de rosse gloed van de hele omgeving als de zon op haar laagst staat en dan met name in de winter, als de rookpluimen van de stoomlocomotieven door de koude temperaturen dan ook nog eens immense proporties aannemen.Aan het lijstje van beste fotografeermomenten ooit mag nu de zonsondergang aan de openluchtmijn te Zhalainuer op oudejaarsavond 2006 worden toegevoegd. Bij een berekoude temperatuur, die ervoor zorgde dat uw webmaster zijn vingers nauwelijks nog kon bewegen, beleefde hij het meest intense stoomhalfuur dat anno 2006 nog mogelijk was. In de mijn voltrok zich de eeuwige processie van SY's die met kolen- en resttreinen over de in het tegenlicht blinkende sporen hun weg naar boven zochten. Door de gigantische rookpluimen kleurde de hele omgeving duivels rood, als een apocalyps van stoom en vuur. Het enige wat uw webmaster moest doen was de juiste hoek zoeken om de meest sfeervolle opnames te kunnen maken, de rest kwam volledig vanzelf op hem af in een dimensie waar hij niet op had durven hopen. In deze reportage vindt u enkele foto's van dit ronduit waanzinnige halfuur. Achteraf kiezen welke foto's wel en welke foto's niet op deze site getoond zouden worden was nog nooit zo moeilijk...
Het spektakel begint nog vrij braafjes met de zon die zich eventjes schuilhoudt achter de gigantische rookpluim van een duidelijk hard werkende SY. Een "gewoon" fotootje van Zhalainuer dus, met in totaal de rookpluimen van minstens tien (...) SY's op één foto.
Helemaal aan het andere uiteinde van de gigantische openluchtmijn vertrekt een SY met een zonet geloste resttrein. Deze trein zal er ongeveer een kwartier over doen voor hij achter uw webmasters rug het controlestation van de mijn binnenrijdt. Surreëel zegt u? Wacht maar...
De hellepoorten gaan wijd open voor deze SY die zwaar aan het zwoegen is met een beladen kolentrein op weg naar de losinstallatie. Wat een ellendig licht, niks mee aan te vangen :-)
Het zou verboden moeten worden :-)
Hoe kan er nu zoveel rook uit zo'n klein locomotiefje komen? De SY1286 is nog lang niet aan het eind van haar Latijn en maar goed ook, want haar lijdensweg naar boven is nog lang... Ondertussen daalt in de mijn een nevel van stoom neer. Het goud kleuren van de loc krijgen we er gratis bij.
Nog een foto van dezelfde trein. Ok, uw webmaster kan gewoon niet kiezen welke hij de leukste vindt en dus plaatst hij ze maar alletwee op de site. Wie vroeg ook weer wat uw webmaster toch altijd in China gaat zoeken?
Tien minuten later is het dan echt zo ver en gaat de zon voor het laatste keer onder in 2006. Op de mooist denkbare manier wordt afscheid genomen van weer een jaar vol stoomplezier, met enkele tientallen meters lager het ultieme bewijs dat het in 2007 allemaal gewoon doorgaat.
Index