100 jaar station Huy-St.Hilaire

Bij wielrenners is Huy bekend voor de beruchte "Mur de Huy", bij toeristen doet wellicht eerder de citadel hoog boven de Maas een belletje rinkelen, maar ook spoorwegliefhebbers voelen zich hier thuis want dit stadje heeft een interessante spoorweggeschiedenis. Gelukkig zijn er ook vandaag nog een aantal sporen uit het verleden terug te vinden en daar mag zeker het prachtige stationnetje van Huy-St.Hilaire bijgerekend worden.

Laat nu in 2005 dit mooie stationnetje 100 jaar jong zijn geworden, dat is toch reden genoeg voor een feestje, niet? Zo dacht men gelukkig ook in Huy en dus werd het TSP benaderd om gedurende twee dagen pendelritjes te rijden met de 4605 op het enkel nog voor goederentreinen gebruikte lijntje van Statte naar Marchin. Dit traject maakte eens deel uit van lijn 126 die ooit Statte met Ciney verbond en linkte dus het wijkje Huy-St.Hilaire aan ons nationale spoorwegnet.

Aangezien het nu nog in dienst zijnde traject tot Marchin maar enkele keren per week gebruikt wordt, waren de pendelritjes rond het eeuwfeest van Huy-St.Hilaire een fotografisch hoogtepunt voor spoorwegliefhebbers die van beelden uit het verleden houden. Op één dag konden immers ongeveer alle fotostandpunten langs dit korte traject bezocht worden dankzij het hoge aantal treinen ter gelegenheid van de feestelijkheden. Dit was dus de uitgelezen gelegenheid voor uw webmaster om eindelijk eens een bezoek te brengen aan dit sympathieke lijntje... Alle foto's werden gemaakt op zondag 3 juli 2005.

De dag begon al direct goed: met de medewerking van een hoteluitbater konden we een foto vanop het hoogste balkon van het hotel maken van de 4605 die de Maas oversteekt tijdens zijn eerste ritje van Statte naar Marchin. De combinatie van de ronkende GM-motor met op de achtergrond het gekabbel van de Maas moet u er zelf maar bijdenken.
Aan de rand van Huy bevindt zich een leuk tunneltje dat uitgeeft op enkele huizen. We zien de 4605 temidden van dit fotomotief op weg van Marchin naar Statte. Rechts op de foto hangt een localo uit de deur om te kijken waarom de overwegbel zo haar best doet op een kalme zondagmorgen. U had uiteraard al gezien dat het witte huis links ooit een overwegwoning is geweest.
Aan de andere kant van het tunneltje ziet het landschap er zo uit... We bevinden ons nu in het gehucht "Les Forges" en bewonderen de 4605 in een typisch Ardeens landschap op weg van Statte naar Marchin. Wat een genot, een foto maken die meteen dertig jaar oud lijkt...
Dichter tegen het centrum van Huy vinden we dit punt. De aandachtige kijker heeft niet alleen het boogbrugje opgemerkt, maar ook de befaamde citadel, die nog net zichtbaar is op de achtergrond. Ondertussen rijdt de 4605 weer eens naar Marchin alsof het nooit anders is geweest.
Vlakbij Statte maakt de spoorlijn een grote bocht naar links alvorens op lijn 125 aan te sluiten. Op deze foto rijdt de 4605 van uw webmaster weg om zo dadelijk in het station van Statte te arriveren. Dat de witte lampen achteraan de trein branden zullen we maar op een "vergetelheidje" houden zeker ;-)
Dus u dacht al dat uw webmaster nooit aan het stationnetje van Huy-St.Hilaire ging raken? Toch wel, maar eerst moest de zon wat verder zijn doorgedraaid. In de vroege namiddag was dit het geval en kon tijdens een korte stop van de boemeltrein naar Marchin deze foto gemaakt worden. Wat een prachtig stationnetje uit de tijd van toen... Uw webmaster haalt even zijn neus op bij het idee "dat ze het wellicht ooit zijn vergeten af te breken"...
Rood-groen: boerenfatsoen, maar niet als de 4605 over deze fantastische boogbrug rijdt op weg naar Statte. De voorafgaande snoeiarbeid om deze foto te maken zullen we maar niet doorfactureren zeker?
4 foto's hoger zag u al een boogbrugje op de achtergrond. Uiteraard moest even nagecheckt worden of er ook vanop dit brugje schappelijke foto's gemaakt konden worden. Voor zover uw webmaster heeft kunnen uitpluizen is dit een van de zeldzame punten waarbij je de citadel in beeld krijgt met een trein naar Marchin. En dan nog is ze redelijk fel verborgen achter de bomen helaas.
Enkele kilometers verder blijkt zelfs dat de 4605 per auto in te halen is. Zo kon dan ook nog snel deze foto gemaakt worden van de 4605 tijdens hetzelfde ritje naar Marchin. Op de achtergrond ziet u een gesloten steengroeve, uiteraard vergezeld van enkele huizjes in natuursteen. Nostalgie troef! Voor de liefhebbers: dit punt ligt op een boogscheut van het emplacement te Marchin, aan een privé-overweg van het fabriek.
Hét clichépunt op de lijn is wellicht deze heerlijke boogbrug aan de rand van Huy die het decor vormt voor 4605 die in de namiddag nog maar eens naar Marchin rijdt. Eerlijkheidshalve moet uw webmaster bekennen dat hij verantwoordelijk is voor een vertraging van maar liefst 5 minuten bij deze rit... De zon wilde immers maar niet doorkomen en spoorwegnostalgie of niet, dan doet een telefoontje naar de machinist al eens wonderen :-)) U zou het wellicht niet zeggen, maar dit is wel degelijk dezelfde boogbrug als degene die 3 foto's hoger vanuit een ander perspectief te zien is.
Als deze tunnel niet zo'n ruim profiel had gehad zou uw webmaster er zelfs nooit aan hebben gedacht deze foto te maken. Nu kon hij echter niet aan de verleiding weerstaan. Het is toch ook echt wel een knap zicht, de 4605 die rustig de tunnel inrijdt op weg naar Marchin. Wie vindt het lichtsein dat de overweg beveiligt?
Afronden doen we met nog zo'n clichéfoto: de 4605 die de Maas oversteekt op weg naar Statte. Toch wel stoer, deze kleine motorwagen op de grote boogbrug over de Maas voor de nog véél grotere citadel. Zo, genoeg gefotografeerd nu, hoog tijd voor ne goeien Trappist in de tent voor ons jarig station!
Index