105 jaar smalspoor te Sroda

De smalspoorlijn Sroda - Zaniemysl in Polen was in 1999 de eerste plek waar uw webmaster smalspoorstoom in dagelijkse dienst mocht meemaken. Ja, terwijl in Wolsztyn de bekende mengelmoes tussen museum en dagelijkse dienst op volle toeren draaide, was het rond Sroda nog 100% authentiek om een stoomlocomotiefje met enkele smalspoorwagentjes over het lijntje naar Zaniemysl te zien hobbelen.

Over naar de zomer van 2007 nu: ondertussen is het smalspoorlijntje gesloten voor dagelijks verkeer, maar de gemeente Sroda heeft het toeristisch potentieel van het lijntje ingezien en dus rijden er tijdens de zomer weer geregeld smalspoorstomers hun ritjes naar Zaniemysl, net zoals vroeger. Ter ere van het 105-jarig bestaan van het ruim 10km lange overblijfsel van het vroeger veel grotere smalspoornetwerk rond Sroda werd op 26 augustus 2007 een festival georganiseerd waar bij 2 stomers, Px48'en, werden ingezet. Terwijl de ene met een reizigerstrein op pad ging, mocht de andere met een goederentreintje de lijn berijden. Rara welke trein uw webmaster en diens reisgezel Hans het hardst interesseerde?

Traditioneel begint een dag aan dit smalspoorsysteem te Sroda, waar het lijntje naar Zaniemysl start. We worden hier welkom geheten door de Px 1919 die vandaag letterlijk en figuurlijk in het zonnetje wordt gezet. Raadseltje: aan welk "detail" kan je direct een Poolse smalspoorloc herkennen? Gaat er al een "lichtje" branden?
Uw webmaster voelt zich plots 8 jaar jonger als hij vervolgens de Px48 1919 naar het depot ziet rijden om daar de Px48 1756 te vergezellen. Het enige zichtbare verschil is de cabine van de Px48 1919 die ondertussen groen is geschilderd. Dit was in 1999 niet het geval, maar is wel historisch verantwoord aangezien deze livrei ook vroeger al soms werd toegepast.
Tijd om in actie te komen! Voordat de stomers de lijn op kunnen worden de treinen gevormd in het stationnetje. Links staat de Px48 1919 klaar met haar reizigerstrein, terwijl rechts de Px48 1756 gereed staat met haar prachtige goederentrein. Het belooft een leuk fotoritje te worden!
Terwijl de meeste spoorwegliefhebbers de trein meter na meter volgen besluiten uw webmaster en diens reisgenoot om een eindje voor de trein uit te rijden om een bruikbaar fotopunt min of meer "onkruidvrij" te maken. Je zou het niet zeggen, maar om deze foto te Slupia Wielka te maken moesten we maar liefst 20 minuten onkruid verwijderen om enkel de wielen van de trein zichtbaar te krijgen. Nu ja, eind goed al goed en het levert alleszins een leuk zicht op als de Px48 1756 ons voorbijrijdt met haar leuke goederentreintje.
Aan de halte te Annopole moet er gelukkig minder gesnoeid worden voordat we de trein kunnen fotograferen. Al een geluk, want de trein zit ons op de hielen. Als de Px48 1756 passeert is het toch heerlijk genieten van het treintje dat door het rustieke landschap rijdt dat zo typerend is voor dit smalspoorlijntje.
Te Snieciska moet het goederentreintje even wachten tot de Px48 1919 met haar reizigerstrein terugkeert uit Zaniemysl. Op dit moment is er natuurlijk tijd voor wat "spielerei" en zo wordt de Px48 1756 eventjes van de trein gekoppeld om voor de aanwezige fotografen te poseren. Heerlijk toch...
Uw webmaster besluit een balletje op te gooien bij de machinist om met de fotogoederentrein nog een schijnvertrek te houden aangezien hij toch niets te doen heeft. De goede man ziet dit plan zitten en zo kan deze foto gemaakt worden van de Px49 1756 die met haar goederentrein "vertrekt" te Snieciska.
Afronden doen we aan het eindpunt van de lijn te Zaniemysl. Ondertussen heeft de Px48 1756 de reizigerstrein overgenomen en stopt met deze sleep aan het interessante stationsgebouw. Deze situatie is volledig (!!) authentiek aan het dagelijkse verkeer dat hier tot in het begin van het derde millennium reed. Waarom vinden sommige musea het toch nog altijd nodig om hun treinen in de meest belachelijke fantasiekleuren te steken in de hoop zo meer reizigers aan te trekken? Kijk heren, zo kan het dus ook! Proficiat, enthousiastelingen uit Sroda. Jullie leveren fantastisch werk!
Index