5183 on the rocks

Op 24 september 2005 mocht de 5183 van het TSP uitzonderlijk de 29.013 van de NMBS assisteren tijdens een rit van Brussel naar Jemelle. Na aankomst te Jemelle reed de 29.013 met haar begeleidingsrijtuig terug naar Brussel, de 5183 bleef ter plaatse om 's avonds de dagjestoeristen terug naar huis te brengen. De heenrit was op zich al het fotograferen waard, maar interessanter nog was de ruime pauze van de 5183 te Jemelle. Dankzij een vlotte samenwerking met het stationspersoneel te Jemelle en de werknemers van de plaatselijke kalkgroeve konden enkele unieke foto's verwezenlijkt worden. Deze rit zou meteen een van de laatste keren zijn dat de 5183 in haar gele schildering op het spoorwegnet verscheen. Redenen genoeg dus voor een speciale reportage over dit korte maar hevige fotografeeruitstapje.
Alvorens koers te zetten naar de kalkgroeve, vindt een kort "aperitiefje" plaats: de 5183 mag poseren bij de oude watertoren van Jemelle. De reeks 51 kwam in de normale dienst praktisch nooit in Jemelle (op wat nachtelijke avontuurtjes met goederentreinen van Schaarbeek naar Stockem na) dus deze foto kan toch wel uniek genoemd worden.
De bedoeling van het fotografeeruitstapje was initieel gewoon de 5183 naast de laadinstallatie van de kalkgroeve te plaatsen. Als er echter een medewerker bereid blijkt een parallel te vormen met een van de plaatselijke locotractoren krijgt de namiddag een eerste verrassende wending. De twee Cockerill-zussen poseren hier fier naast mekaar aan het privétunneltje dat toegang geeft tot de kalkgroeve.
Nog mooier wordt het als we toestemming krijgen met de 5183 de kalkgroeve binnen te rijden. Dit kan via een tweede toegangsspoor naar de groeve, de tunnel was immers te laag voor onze grote 51. Jammer dat er niemand op de bureaus zit tijdens dit bezoek. Ze zouden raar opgekeken hebben als ze ineens deze 117 ton wegende koningin zagen passeren. Gelukkig is er geen politie in de buurt want het bord links stelt toch duidelijk dat het verboden is om zelfs maar stil te staan met voertuigen op deze plek :-)
Weer enkele meters verder gaat de fotoshoot gewoon verder als de 5183 om de hoek komt gereden. Dankzij de rondvliegende kalk is de ondergrond binnen de kalkgroeve overal spierwit. De 5183 laat zich ondertussen niet kennen en rijdt traagjes voort op dit voor haar onbekend terrein.
Als we aan de plaatselijke locloods passeren, nodigen de werknemers ons uit om een tweede locotractor te fotograferen. Zo een aanbod slaan we uiteraard niet af, getuige deze foto van het locje dat even wordt gestoord in haar weekendrust.
Enkele minuten later passeert onze 5183 naast de locloods maar moet dringend halt worden gehouden als ineens de zon doorbreekt en we zo op het mooiste lichtspel worden getrakteerd dat er in de ogen van uw webmaster bestaat: een heldere voorgrond met een donkere wolkenmassa. Oordeel zelf maar of u het hiermee eens bent...
Ook aan een overwegje in de kalkgroeve wordt even halt gehouden. Vanuit een lagere invalshoek lijkt de 5183 ineens een aantal wielen extra te hebben gekregen :-) De opschriften van de overweg zijn trouwens keurig in het Frans, Nederlands en Duits te lezen.
Wat een droomomgeving voor de 5183: een in België uiterst zeldzame driewegwissel, de kalkgroeve, enkele rotsen links, typische Ardeense dennen rechts... Wat wil een mens nog meer? Ondertussen amuseren twee werknemers van de kalkgroeve zich rechts met dit wel erg vreemde bezoek aan hun bedrijf.
Stiekem toch de titelfoto voor deze reportage: de stoere 5183 poseert fier "als een rots in de branding" of hier meer letterlijk: als een Cockerill naast de rotswand :-) In de dagelijkse dienst was het helaas iets minder vanzelfsprekend 51'ers bij rotsen te fotograferen. Dit wordt vandaag echter ruimschoots goedgemaakt!
Ook dit locje van de groeve zelf verdient best wel wat aandacht. Zeker als het zo mooi voor de installaties voor de groeve gefotografeerd kan worden. Wie meer details heeft over dit locje mag dit trouwens altijd laten weten aan uw webmaster zodat hij dit aan dit bijschrift kan toevoegen.
Met sfeervol tegenlicht poseert de 5183 ook nog even op het uitwijkspoor dat zich schijnbaar in de Rocky Mountains bevindt. U zal begrijpen dat uw webmaster echt helemaal door het dak ging bij het zien van al dit moois... Het is op zich al geweldig dat er nog zulke spoorwegpareltjes te ontdekken zijn in België. Dat we er meteen een 51'er konden fotograferen was helemaal het toppunt!
En de zon gaat onder... Sfeervoller kan dit uitstapje wellicht niet eindigen als de laatste zonnestralen de 5183 duidelijk maken dat het tijd is om naar het station terug te rijden zodat we een groep tevreden toeristen naar huis kunnen brengen.
Index