Halloweenspecial

In de donkere locloods weerklinkt het vallen van druppels van een regenbui eerder op de dag. Buiten klappert ergens een niet goed afgesloten luik op een wegroestende rangeerloc. Terwijl uw webmaster zich een weg baant in het duister, maakt een zwarte kat zich snel uit de voeten met het nodige gejank. Overdag is deze plek al redelijk desolaat, maar eenmaal dat de duisternis invalt, krijgt de omgeving pas echt iets lugubers.

U raadt het al, we bevinden ons op het locomotiefkerkhof te Monceau, de ideale plek om een Halloween-special te maken... Op 30 oktober 2010 kwam uw webmaster redelijk onverwacht tijdens het "blauwe uur" op deze sinistere plek terecht. Op enkele uren tijd werd genoeg materiaal verzameld voor een aparte reportage.

Op het eerste zicht lijkt het alsof de 7361 geniet van de laatste zonnestralen van de dag. Niets is minder waar, want het gaat hier om de invallende lichtstralen van een lichtmast wat verderop. Door wat extra contrast toe te voegen aan deze foto ontstaat dit sfeerbeeld van de voor zich uit starende rangeerloc op rust.
Tijdens het magische blauwe uur (de overgang tussen dag en nacht of omgekeerd) is het zalig fotograferen. Op dat moment wordt deze opname gemaakt van enkele van de vele slooploc's die we op het terrein terugvinden. Voor de 5148 is meer dan waarschijnlijk elk greintje hoop verloren. De 7361 maakt nog wel enige kans om aan het buitenland verkocht te worden. Jaloers denkt ze aan de 7365 die hier tot voor enkele maanden ook stond weg te rotten en nu een tweede toekomst begonnen is in zonniger oorden.
73'ers bij de vleet... Hoewel de 7317, de 7328 en de 7335 er nog erg goed uitzien, staan ook zij afgesteld voor de vroegere locloods. Terwijl de bomen duidelijk maken dat de herfst is begonnen, bevinden ook de 73'ers zich in deze fase van hun leven... Of er echter nog een nieuwe lente komt blijft de vraag.
Voor de koerdienst (nu nog in gebruik als machinistendepot) vinden we de 7349 terug. Gezien de standplaats en het uiterlijk van deze loc vermoedt uw webmaster dat de loc nog rijvaardig is en dat ze wordt gebruikt om de verkochte locomotieven te kunnen verplaatsen.
Een locomotief die alleszins rijvaardig is (nu ja, bij een GM weet je nooit natuurlijk...) is de .6267 die op het toegangsspoor naar de werkplaats met een werktrein afgesteld staat. De loc lijkt wel een kameleon, zo goed benadert ze de tinten van de bladeren aan de bomen.
We draaien ons om en zien vervolgens de 7348 en de 7320 tussen de struiken geparkeerd staan. Onvoorstelbaar hoe snel de natuur hier terrein terugwint sinds de sluiting van de werkplaats, nog geen tien jaar voor het maken van deze foto.
en er staan nog meer 73'ers... De 7366, 7318 en 7317 voeren telkens een rij buiten dienst gestelde locs aan. Jammer dat al dat moois nu staat weg te rotten. Gezien de lamentabele betrouwbaarheid van de 77'ers kan je je toch afvragen of dit alles nu echt zo had moeten lopen...
We zoomen nog even in op de 7318 en de 7317. In de rij links valt ook op dat er nog andere locomotieven hun lot staan af te wachten. Voor de 62'ers en de 84'ers is dit met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de snijbrander...
Tijd om af te ronden en hoe kan dat beter dan met een "glint shot". Dit soort opnames bekom je doorgaans door bij een laagstaande zon "tegen de richting in" te fotograferen, maar de verlichtingsmasten in Monceau leveren ook prima mogelijkheden. Op de achtergrond begint zich al nevel te vormen. En laat ons eerlijk wezen: dat hoort er nu eenmaal bij op een kerkhof op Halloween...
Index