Wolsztyn in zwart-wit

In februari 2010 bezocht uw webmaster na een lange afwezigheid nog eens het stadje Wolsztyn. Zelfs anno 2010 worden hier nog dagelijks stoomlocomotieven ingezet! Het fotografisch reisverslag vindt u hier, maar tijdens diezelfde reis werden in de werkplaats een aantal sfeerbeelden in zwart-wit gemaakt en die worden hieronder getoond. Deze opnames zouden immers niet tot hun recht komen in het reisverslag en via deze aparte reportage is dat wellicht wel het geval.Bij deze opnames (gemaakt op 13 februari 2010) werd voor zwart-wit i.p.v. kleur gekozen om de sfeer te benadrukken. Hierbij geldt zeker dat minder soms meer is: door de kleuren weg te laten, kan meer nadruk worden gelegd op contrastrijke foto's en dat is in bepaalde omstandigheden absoluut een pluspunt.
In een ver verleden heette Wolsztyn nog "Wollstein", maar nadat de Duitsers oorlogje hebben gespeeld, raakten ze dit gebied (Oost-Pruisen) kwijt aan Polen. Ook een heel aantal locomotieven diende te worden achtergelaten en zo is het nu perfect normaal om in Wolsztyn de Ok1-359 (voormalige P8) naast de Tr5-65 (voormalige G8.1) te fotograferen. Een leuk zicht is het alleszins, deze ontmoeting tussen de twee oude Pruisische dames.
Wat verderop liggen enkele loopassen te wachten op eventueel gebruik. Deze assen vormen in combinatie met de typische ramen uit grootmoeders tijd alleszins een leuk fotomotief.
De wielen van de stoere Pt47-65 lijken zo mogelijk nog groter dan anders op deze foto in kikkerperspectief. De loc staat momenteel nog koud, maar zal binnen enkele uren worden opgestookt om vanaf dan ononderbroken dienst te doen gedurende ruim 3 (!) weken.
Enkele uren later is de duisternis ingevallen en dat biedt weer andere mogelijkheden... De Pt47-65 verdient nog wat extra aandacht en dus wordt ook een detailopname gemaakt van de vele waterdruppels op een koppelstang. Tip voor Wolsztyn-bezoekers: dwing uzelf er toe dit soort opnames niet de eerste avond van uw verblijf te gaan maken, want dat resulteert gegarandeerd in een véél te korte nachtrust.
Doordat ondertussen het vuur is aangestoken in de Pt47-65, wordt de hele loods gevuld met rook. Hierdoor ontstaan zeer leuke lichteffecten, zoals hier boven de fantastische Ok1-359 het geval is. Mijmerend denkt uw webmaster terug aan de speciale ritten die hij tien jaar eerder met deze loc heeft meegemaakt.
Aflossing van de wacht: terwijl de Ol49-7 rustig staat af te koelen, wordt de Pt47-65 opgestookt zodat ze vanaf morgen de treinen naar Poznan kan slepen. De doorkijk doorheen het frame van de Ol49-7 naar de Pt47-65 toont deze wissel van wacht symbolisch aan.
Index