Diesels in de bergen

Eerder toevallig passeerde uw webmaster samen met een collega-fotograaf tijdens de zomer van 2003 in Slovakije aan een bijzonder spectaculaire spoorlijn doorheen de bergen. Die dag kwam van fotograferen niets in huis: we waren slechts op doorrit en bovendien ging de zon net onder. Maar niet getreurd: vijf jaar later was er aan de charme van de bewuste spoorlijn nog niets veranderd en dus kon uw webmaster er alsnog enkele foto's nemen. Gedurende twee dagen heeft hij dus postgevat aan de spoorlijn Banskà Bystrica - Diviaky om zo toch met een aantal interessante beelden naar huis te gaan.

Voor eventuele geïnteresseerden om deze spoorlijn te bezoeken is het toch vermeldenswaard dat vele fotopunten slechts toegankelijk zijn door het spoor te volgen. Bovendien is het spoor niet altijd goed te situeren vanaf de openbare weg, mede door de vele tunnels (waaronder een supertunnel van ruim 5km!). Een goede voorbereiding en een grote waakzaamheid ter plekke zijn dus absolute minimumvereisten om foto's te maken langs deze bijzonder knappe spoorlijn.

° 16/08/07
De eerste uren na aankomst is het vooral zoeken naar bruikbare fotopunten. Een van de weinige mogelijkheden hiertoe is de halte van Harmanec, waar uw webmaster positie inneemt op het uiteinde van het perronnetje. Dat deze halte eigenlijk in volle natuur ligt wordt bewezen met deze foto van de 754 054-5 die met de doorgaande reizigerstrein "Turcan" van Zvolen naar Vrútky rijdt.
Een halfuurtje later duikt plots de dagelijkse goederentrein van Banská Bystrica naar Diviaky op. Slepers van dienst zijn de 773 007-0 en de 773 010-4. Voor uw webmaster, die de natuur naar waarde kan smaken, is deze spoorlijn natuurlijk een pareltje, zo midden in het woud.
Enkele kilometers verderop richting Diviaky bevindt zich het stationnetje van Dolný Harmanec. Ook dit kruisingsstation bevindt zich midden in de natuur. Het vormt dan ook een ideale plek om de 750 032-5 met de doorgaande reizigerstrein "Strecno" van Zilina naar Zvolen te fotograferen.
We begeven ons nu enkele kilometers verderop naar Cremošné, waar we loc 750 273-5 met een omnibus van Banská Bystrica naar Zilina tegenkomen. De trein heeft hier net de 5km lange tunnel verlaten en mag nu bergaf rijden tot Diviaky.
° 17/08/07
Een dag later laat de zon het wat afweten, maar dat mag de pret niet drukken in de bossen rond Dolný Harmanec als de 754 055-2 met reizigerstrein "Detvan" van Zvolen naar Ostrava rijdt. Duidelijk zichtbaar aan de rookpluim is dat de loc hier zwaar aan het werk is. Dat dit een zalig geluidsspektakel oplevert, zo midden in het woud, spreekt voor zich.
Een van de charmantste stationnetjes langs de lijn is zonder meer Harmanec Jaskyna. In dit pittoreske stationnetje, nog compleet met trekdraden, telegraafmasten en zelfs nog met een waterkolom uitgerust, ontmoeten we loc 750 032-5 die met een omnibus van Diviaky naar Zvolen rijdt. Dit station ligt helemaal in het groen verborgen, waardoor het nu niet bepaald makkelijk te vinden is als je er 150m lager met de auto passeert. Slechts na er 4 maal te zijn gepasseerd, zagen we plots het dak van het stationsgebouw tussen de bomen door.
Bijzonder lastig te fotograferen zijn de bruggen diep in het woud tussen Cremošné en Horná Štubna Obec. Gelukkig vinden we toch een geschikte plek om de 754 083-4 te fotograferen die met reizigerstrein "Turcan" van Zvolen naar Zilina rijdt. Ondanks dat het fotograferen bemoeilijkt wordt door het gigantische woud, is uw webmaster helemaal gek van deze sublieme omgeving. Hoe zou het er hier trouwens in de winter uit zien?
Vandaag heeft de goederentrein van Banská Bystrica naar Diviaky een indrukwekkende lengte. Dit houdt natuurlijk in dat uw webmaster en zijn metgezel de 773 007-0 en de 773 010-4 geruime tijd van tevoren kunnen horen naderen, zodat ze toch nog net op tijd dit fotopunt bereiken, waar het puur genieten is als deze goederentrein hen voorbijrijdt.
We ronden dit bezoek af in het prachtige stationnetje van Harmanec Jaskyna: een station waar je kan blijven fotograferen, zoveel mogelijkheden biedt het. We zien hier de 750 032-5 die met de wel erg bonte reizigerstrein "Rozsutec" van Zvolen naar Zilina rijdt. Ondertussen mijmert uw webmaster dat het best wel een ervaring moet zijn om een stoomtrein op deze lijn te fotograferen :-)
Index