Links

Bent u uitgekeken op deze site? Misschien bent u wel op zoek naar soortgelijke websites of algemene websites ivm onderwerpen die op deze site aan bod komen? Snuffel dan gerust eens rond op deze linkpagina.

U vindt hier een lijst met een aantal sites die regelmatig door uw webmaster bezocht worden en die voldoen aan het criterium "spoorwegnostalgie". Uit eigen ervaring weet uw webmaster dat het soms een eeuwigheid kan duren voor u een website vindt waarop net dié info staat die u over een minder bekend onderwerp of land wil bemachtigen. Daarom dat getracht wordt sites die zich hierop richten en die de moeite waard zijn hier weer te geven. Onderaan deze pagina vindt u de actuelere Belgische sites terug.

Kent u nog extra sites die hier een plaatsje verdienen? Geef dan gerust een seintje. Indien uw webmaster deze mening ook is toegedaan zullen ze zeker worden toegevoegd aan deze lijst. Houd er echter rekening mee dat de selectiecriteria vrij hoog liggen...

°Spoorwegnostalgie actueel

Tegenstrijdige titel zegt u? Toch niet, want op meerdere plaatsen op onze planeet rijden nog de schitterendste treinen rond in een omgeving waar de tijd is blijven stilstaan. In deze rubriek vind je een aantal sites die proberen nieuwe ontwikkelingen op de voet te volgen. Misschien doet u er wel ideeën op voor een volgende vakantie?

SY-country

Een monument op gebied van stoomtractie in het fantastische China! Op deze site verschijnen met de regelmaat van de klok de laatste berichten omtrent inzet van stoomlocomotieven in China. Hoewel de inzet van stoomlocomotieven met de dag vermindert verschijnen af en toe nog berichten van nieuwe ontdekkingen! Deze site is de ideale voorbereiding voor een reis naar het hemelse China.

International Steam Locomotives

U hebt vakantieplannen naar een uithoek op onze planeet en u wil weten of er nog stoomlocomotieven in de dagelijkse dienst gebruikt worden? Een referentie: International Steam Locomotives! Helaas is deze site iets minder gestructureerd dan QJ-country maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de massa's informatie die je eruit kan halen.

LOK Report

Dit is een zeer bekende Duitse website waar dagelijks actualiteit van zowel modern materieel, museummaterieel, spoorlijnen als nieuwtjes uit het buitenland besproken worden. Dikwijls gebeurt dit aan de hand van foto's voorzien van de bijbehorende uitleg.

° Sites met een hoog nostalgisch karakter

Terwijl de meeste spoorwegwebsites zicht richten op actua, meestal vergezeld van de nodige foto's, zijn er een aantal sites die toch eerder de nadruk leggen op hetgene dat geweest is. Verbaast het u dat net dit soort sites door uw spoorwegnostalgie-webmaster regelmatig bezocht worden?

Alles über Dampfloks

Kijk, zo zien we het graag! De openingstekst op deze site liegt er alvast niet over: stoom, stoom en nog eens stoom! In de loop der jaren heeft de maker van deze site verschillende landen bezocht om er de dienstdoende stoomtreinen te fotograferen. Op zijn site worden progressief reportages van deze bezoeken online geplaatst.

Railography

Magnifieke site waarbij uw webmasters' voorkeur uiteraard naar de grote hoeveelheid Chinese stoom gaat. Duncan Cotteril, de maker van deze site, weet duidelijk hoe hij tegenlicht optimaal kan gebruiken in combinatie met de stoere Chinese stomers. Buiten het Chinese stoomgeweld worden ook schitterende foto's van andere spoorwegpareltjes getoond. Een regelrechte aanrader!

Parowozy.net

Het voormalige oostblok ontwaakt nu ook op internet! Langzaamaan verschijnen er meer websites die door en voor Oost-Europeanen zelf op poten worden gezet. De bovenstaande Poolse site springt er bovenuit met een historisch overzicht van Poolse stoomlocomotieven alsook een regelmatige update met nieuwe foto's van Wolsztyn en omgeving.

Les gares belges d'autrefois

Sublieme site waar je per provincie via postkaarten een blik in ons spoorwegverleden kan werpen. De nostalgie druipt gewoon van uw beeldscherm... Zie wel dat je een perronkaartje gekocht hebt voordat je naar de sporen wandelt.

° Technische sites over stoomlocomotieven

Degenen die uw webmaster wat kennen, weten dat hij helemaal gek loopt van stoomlocomotieven. Buiten het zelf fotograferen is hij ook geïnteresseerd in de techniek van deze prachtige machines. Indien u deze interesse deelt maar niet goed weet waar er informatie over te zoeken, kan deze rubriek vast helpen.

How stuff works: steam engines

Heb je je altijd al afgevraagd hoe een stoomlocomotief functioneert? Op deze site vind je een aanschouwelijk antwoord op de vraag hoe de aandrijving in zijn werk gaat. Natuurlijk worden enkel de grote lijnen behandeld, maar 't geeft je wel een goed beeld op de werking van koning stoom. Klik ook even door naar de volgende pagina voor de werking van een stoomketel.

Uncommon Steam locomotives

Een absolute aanrader eerste klasse! Je vindt er de dolste experimenten die men ooit met stoomlocomotieven heeft uitgeprobeerd, netjes ingedeeld volgens rubriek. Neem rustig je tijd om de mooiste gearticuleerde stoomloc's te bekijken en haal even diep adem voor u de afdeling met indrukwekkende stoomlocomotieven met 6+-asindelingen bezoekt...

° Thema-sites

Enkele webmasters spitsen zich toe op één enkele tractievorm, één enkel locomotieftype of een specifiek spoorweggerelateerd onderwerp. Ondanks (of net doordat) het feit dat ze zich toespitsen op één klein onderdeel van onze brede hobby bieden ze kwaliteit, zoals u zult merken bij een bezoek aan de volgende sites.

Wouter's train page

Als Bolle Neuzen je ding zijn, zal je deze site ongetwijfeld al kennen. Je vindt er massa's foto's en informatie over de Bolle Neuzen overal ter wereld. Om het geheel compleet te maken vind je ook maandelijkse foto-gallerijen van de maker van de site zelf waarbij ook andere locomotieven en treinen aan bod komen.

Signalbox

Zoals u elders op deze website kan zien heeft uw webmaster een boon voor mechanische seingeving. De hier gelinkte website bevat een wel bijonder uitgebreid overzicht van seinhuizen zoals ze door de jaren heen de Britse spoorlijnen hebben beveiligd.

Klassieke beveiliging

Dit is nog een site in dezelfde reeks als de vorige site, maar dan dichter bij huis. Op deze Nederlandse site vind je een massa informatie over de Nederlandse klassieke beveiliging. Zo vind je hier foto's van de seinhuizen zelf, maar ook van de seinhuisinrichtingen. De maker van deze site weet duidelijk waar hij het over heeft!

° Spoorwegminnend België

Natuurlijk bestaan er ook over ons Belgenlandje een reeks websites waarvan de webmasters continu bezig zijn om interessante info en foto's aan te bieden. Een overzichtje van enkele sites die een bezoek waard zijn:

Treinfoto 2000

Je moet het maar doen: elke dag een nieuwe foto online plaatsen. Geert Maes doet dit nu al jarenlang en alsof dat nog niet genoeg is, plaatst hij ook nog eens regelmatig nieuwe reportages online. Een dikke "chapeau", Geert, doe zo verder!

Spoorwegknooppunt FGRA

Neenee, in de titel staat geen typfout. FGRA is gewoon de telegrafische afkorting voor het station van Geraardsbergen. De webmasters van deze site zijn van daar afkomstig, de nadruk van de site ligt dan ook op de actualiteit uit deze regio.

Bfoto

Ook dit is een website waar het niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit gaat. Zo hebben we het graag natuurlijk! Ook vindt u op deze website een massa interessante informatie zoals technische fiches van het materieel dat dienst heeft gedaan bij de NMBS, maar bijvoorbeeld ook een lijst van alle bewaard spoorwegmaterieel in België. De foto's uit de oude doos van Jos Gillard maken het geheel compleet. Deze website moet u zeker eens bezoeken!

Railpassie

Je zet drie hobbyisten (Alain, Xavier en Diëgo) bij elkaar en wat krijg je? Een site boordenvol Belgische foto's uit het heden en een recent verleden. Regelmatige updates en specials kleden het geheel verder aan.

Lijn 58

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de webmaster van deze website een link met spoorlijn 58. Op deze erg informatieve site vind je o.a. erg interessante (en zeldzame!) persoonlijke verhalen van Leon Nerinckx, grootvader van de webmaster en machinist in het stoomtijdperk. Deze verhalen alleen al zijn een bezoek aan deze website waard, maar er is nog veel meer te vinden zoals foto's van Belgisch spoorwegpatrimonium en een aangroeiende schat aan informatie over Belgisch spoorwegmaterieel.

Spoorse zolder

Deze website is een ware encyclopedie op gebied van spoorwegliteratuur: webmaster Patrick maakt er een heus levenswerk van om zoveel mogelijk technische documenten "uit de tijd van toen" in te scannen en online te plaatsen. Veel documenten zijn in het Frans, maar laat dat geen hindernis zijn. Het titanenwerk dat de webmaster van deze site verzet, verdient werkelijk enorm veel respect!

Index